Dlaczego miód to „naturalny antybiotyk"?
Z pewnością każdy z nas choć raz usłyszał zdanie, że miód to naturalny antybiotyk. Wiemy jednak, że nie wszystkie powiedzenia są prawdziwe i od czasu do czasu warto weryfikować informacje! Dziś więc sprawdzimy, czy miód faktycznie jest aż tak zdrowy, czy z powodzeniem zastąpi lekarstwa oraz przekonamy się, który z rodzajów miodu ma najwięcej wartości odżywczych!
Czy miód jest zdrowy?
Zacznijmy od odpowiedzi na pytanie, czy miód naprawdę jest tak zdrowy. Jakie ma wartości odżywcze? Przede wszystkim, miód bogaty jest w takie składniki jak wapń, potas, fosfor, magnez i sód. To nie wszystko – miody bogate są również w jod, miedź i magnez. Jeśli chodzi o witaminy, tutaj przoduje witamina C i witaminy z grupy B. Miody działają antyoksydacyjnie, są bakteriobójcze. Zawierają cukry proste, różnego rodzaju enzymy, białka oraz makro- i mikroelementy. Jak więc widzicie – miody mają nam ogromnie dużo do zaoferowania!
Należy jednak uważać, bo nie każdy miód jest spełnieniem naszych odżywczych marzeń. Wielu producentów miodu naturalną słodycz zastępuje białym cukrem, różnego rodzaju syropami. Miody syntetyczne nie mają żadnego dobrego dla nas składnika, dlatego tak ważne jest to, aby kupować słoiczki wyłącznie u zaufanych źródeł. My niezmiennie polecamy siebie i nasze naturalne miody!
Miód – naturalny antybiotyk
Okazuje się, że miód o wiele lepiej radzi sobie z wieloma drobnymi infekcjami, niż popularne leki, które nierzadko działają wyłącznie przeciwbólowo. Nie radzą sobie one z przyczyną choroby – za to miód jak najbardziej! Wiele schorzeń (zwłaszcza przy samym początku) można skutecznie wyleczyć miodem. Jest jednak kilka zasad:
- podrażnione gardło nie polubi się z miodem prosto ze słoika – warto zatem dodać go do ciepłego mleka czy wody. Napój nie może być zbyt gorący (mniej niż 40 stopni), bo miód straci swoje właściwości.
- Miód nie może być podawany dzieciom poniżej 1. roku życia,
- nie bagatelizujmy jednak innych objawów. Z miodu warto korzystać, ale nie należy ignorować zaleceń lekarzy.
Który z miodów jest najzdrowszy?
Na to pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Można powiedzieć, że każdy miód ma swoją „specjalizację” – miód lipowy będzie niezastąpiony w walce z przeziębieniem i grypą, wielokwiatowy pomoże przy astmie i alergii, faceliowy pomoże przy nadciśnieniu. Zapraszamy Was do zapoznania się z tymi miodami, które obecnie mamy w ofercie – a także innymi produktami pszczelimi, które również doskonale wspomogą układ odpornościowy! Najważniejsze, aby nasza dieta była różnorodna – wtedy możemy mieć pewność, że robimy to, co najlepsze dla naszego organizmu. Warto więc zaopatrzyć się w różne miody i inne produkty pszczele, jak na przykład pyłek – i włączyć je do codziennego jadłospisu!