Miód lipowy - jakie ma właściwości?
Na naszym blogu omówiliśmy już dość sporo rodzajów miodów – dziś jednak przyszła pora na miód lipowy! Jakie ma właściwości? Co może nam zaoferować? Dlaczego warto włączyć go do diety? I co wyróżnia go na tle innych? O tym przeczytacie w dzisiejszym wpisie!
Czemu zawdzięczamy miód lipowy?
Jak sama nazwa wskazuje – pszczoły miód lipowy produkują z nektaru kwiatów lipy. Nie jest to bez znaczenia, ponieważ roślina ta ma wiele cennych składników, z których możemy korzystać. Przykłady? Kwasy organiczne, flawonoidy i pektyny. Nie zapominajmy o witaminach: C, B, H i B3 oraz pierwiastkach: potasie, magnezie i chlorze.
Czym wyróżnia się miód lipowy?
Miód lipowy jest dość charakterystyczny. Wyróżnia się intensywnym, lekko kwaskowatym smakiem. Niektóre słoiczki będą bardziej ostre, inne – mimo całej słodyczy, odrobinę gorzkie. Kolor słomkowy to ten, który najczęściej rozpoznamy w słoiczkach, jednak niech nie zdziwi Was lekko zielone zabarwienie – tutaj „winowajcą” będzie okres zbioru i rodzaj lipy. Z miodem jest zatem wszystko w porządku!
Miód lipowy na bezsenność
Jeśli ciężko jest Ci wieczorem zasnąć, ten rodzaj miodu będzie dla Ciebie idealny. Ukoi, uspokoi myśli, zrelaksuje. Korzystnie wpływa na układ nerwowy, dlatego też jest doskonałym lekarstwem na bezsenność. Wystarczy dodać trochę do wieczornej herbaty – albo po prostu, zjeść łyżeczkę – i cieszyć pozytywnymi skutkami!
Uwaga, uwaga – one, rzecz jasna, nie przyjdą od razu. Przyda się tutaj trochę konsekwencji i obserwacji, jak na ten składnik reagujemy. Serdecznie Was do tego zachęcamy!
Miód na przeziębienie? Wybierz lipowy!
Dlaczego? Bo działa wykrztuśnie, antybakteryjnie i przeciwgorączkowo. Możemy też liczyć na jego właściwości napotne i przeciwgorączkowe, dzięki czemu szybko rozprawimy się z przeziębieniem i grypą (sprawdź wpis: „Dlaczego miód to naturalny antybiotyk?”)! Jest to szczególnie istotne w okresie jesienno-zimowym, ale na wszelki wypadek miód lipowy warto trzymać w spiżarce również podczas innych pór roku. Możemy śmiało tak robić, ponieważ miód się nie psuje. A w tym wpisie: „Dlaczego miód się nie psuje?” tłumaczymy, dlaczego tak się dzieje!
Ten rodzaj miodu pomaga też na wszelkie choroby związane z układem krążenia, układem nerwowym czy krwionośnym. Warto go zatem wprowadzić do codziennej diety – na początek jako słodzidło do herbaty czy nawet kawy, dodatek do owsianki… Ogranicza Was Wasza własna fantazja! :-) Sprawdźcie miód lipowy z oferty Pasieki w Miłosnej – wiemy, że się zachwycicie!